Polityka prywatności

Tytułem wstępu

Od dnia 25 maja 2018 roku obowiązywać będą przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochrony danych)
(dalej: „Rozporządzenie”).

Niniejsze Rozporządzenie wprowadza szereg zmian dotyczących obowiązków podmiotów przetwarzających dane osobowe. Jego celem jest rozszerzenie i ujednolicenie praw do ochrony danych osobowych obywateli Unii Europejskiej. Mając to na uwadze, informujemy Was o wszystkim poniżej.

Kim jesteśmy

Skąd mamy Twoje dane, kto jest ich administratorem i jak się skontaktować z nami w sprawie Twoich danych osobowych?

Administratorem Twoich danych jest Isot Mateusz Jocek, ul. Lotnicza 4/5, 20-322 Lublin, NIP: 713 287 38 52. Jeżeli chcesz się z nami skontaktować, żeby uzyskać informację o przetwarzaniu Twoich danych osobowych napisz do nas na adres jocki@whiteslow.pl lub na adres pocztowy podany powyżej. Twoje dane osobowe które przetwarzamy, otrzymaliśmy od Ciebie w formularzu  kontaktowym wysłanym ze strony https://whiteslow.pl/index.php/kontakt/

Jaka jest podstawa prawna i cel przetwarzania Twoich danych osobowych przez White Slow?

Celem podstawowym przetwarzania Twoich danych osobowych jest możliwość skontaktowania się z Tobą po wypełnieniu przez Ciebie formularza kontaktowego na stronie www.whiteslow.pl. 

Przetwarzamy Twoje dane osobowe abyś mógł w pełni korzystać z usług fotograficznych  świadczonych przez www.whiteslow.pl., abyśmy mogli obsługiwać zapytanie które do nas kierujesz np. przez formularz kontaktowy czy e-mail oraz kontaktować się z Tobą w celu realizacji świadczonych przez nas usług.

Przepisy prawa rachunkowego i podatkowego również wymagają od nas przetwarzania Twoich danych. Na podstawie przekazanych przez Ciebie danych wystawiamy dla Ciebie faktury za zakupione produkty i usługi. Będziemy przetwarzać Twoje dane również na potrzeby ewentualnych kontroli podatkowych, którym możemy być poddani.

Przetwarzamy również Twoje dane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu www.whiteslow.pl.. w następujących celach:

– analizowania Twojej aktywności oraz wszystkich innych użytkowników na naszej stronie internetowej w celu rozwijania i poprawy jej funkcjonalności

– zapewnienie bezpieczeństwa serwisu internetowego

– kontaktowania się z Tobą w szczególności przez e-mail i telefon

– realizacji programu lojalnościowego

– prowadzenie analiz statystycznych

– archiwizacyjnych, przez określony przepisami czas, w celu zapewnienia rozliczalności (wykazania spełnienia przez nas obowiązków wynikających z przepisów prawa).

– windykacja należności; prowadzenie postępowań, arbitrażowych, sądowych i mediacyjnych

Jeśli wyrazisz na to zgodę to przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu:

– zapisywania danych w plikach cookies, gromadzenia danych ze stron internetowej

– organizacji konkursów oraz akcji promocyjnych, w których możesz wziąć udział

– wysyłania Tobie e-mailem newslettera oraz informacji  marketingowych

Zgodę na przetwarzanie danych osobowych możesz wyrazić oraz odwołać w dowolnym momencie kontaktując się z nami.

 Jakie masz uprawnienia w zakresie przetwarzania danych?

Zapewniamy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z RODO, czyli prawo sprostowania, dostępu, ograniczenia ich przetwarzania, usunięcia Twoich danych, prawo do ich przenoszenia i niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz do nas napisać w sprawie uprawnień dotyczących danych osobowych o:
– sprostowanie czyli poprawienie danych gdy zauważysz, że Twoje dane są niepoprawne lub niekompletne
– usunięcie danych przetwarzanych, gdy nie będą one już niezbędne do realizacji zamówienia
– ograniczenie przetwarzania (np. zaprzestania operacji na danych lub nieusuwanie danych)
– dostęp do danych (o informację o przetwarzanych przez nas danych oraz kopię danych)
– przeniesienie danych do innego administratora danych lub do Ciebie (w ramach określonych przez art. 20 RODO)

Z wszystkich praw możesz również skorzystać kontaktując się z nami telefonicznie pod nr telefonu 691 996 056 lub mailowo – jocki@whiteslow.pl

Masz prawo wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych.

Czy konieczne jest podawanie nam swoich danych osobowych?

Wymagamy podania przez Ciebie następujących danych osobowych, abyś mógł się z nami skontaktować, aby móc zawrzeć i wykonać umowę zawartą z Tobą, w celu świadczenia Ci usługi:

– Imię, nazwisko, adres, adres e-mail, telefon w celu prawidłowej realizacji zamówionej usługi fotograficznej;

Jeśli nie podasz nam Twoich danych osobowych, niestety nie będziemy mogli zawrzeć z Tobą umowy, co skutkuje tym, że nie będziesz mógł korzystać z usług świadczonych przez www.whiteslow.pl.

Kiedy mogę wnieść sprzeciwi wobec przetwarzania moich danych?

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy:
– przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub dla celów statystycznych, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się znalazłeś/aś,

– Twoje dane osobowe przetwarzane są na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym są profilowane dla tego celu.

Czy i komu udostępniamy Twoje dane osobowe?

Tak, zbierane przez nas dane mogą być udostępnione dostawcą usług, którzy potrzebują tych danych w celu wykonania czynności w naszym imieniu:

– firmą kurierskim i pocztowym, aby zakupiony przez Ciebie towar, mógł zostać dostarczony pod wskazany adres

– biuru rachunkowemu prowadzącemu dla nas usługi księgowe i podatkowe

– podmiotom prowadzącym działalność windykacyjną – w razie zaległości płatniczych z Twojej strony

– organom administracji publicznej i innym publicznym podmiotom, jeśli wymagają tego od nas obowiązujące przepisy prawa, w zakresie i w celach z tych przepisów wynikających.

– Twoje wybrane dane osobowe mogą być przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy. W przypadku przekazania lub udostępniania danych poza teren Europejskiego Obszaru Gospodarczego zapewnimy, że zastosujemy wszelkie odpowiednie środki w celu zagwarantowania właściwej ochrony Twoich danych.

Ilość przekazywanych danych współpracującym z nami firmom jest ograniczona do wymaganego minimum.

Czy przetwarzamy Twoje dane osobowe automatycznie (w tym w formie profilowanie) w sposób wpływający na Twoje prawa?

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany (w tym do profilowania), jednakże nie będzie to wpływać istotnie na Twoją sytuację, ani nie będzie wywoływać wobec Ciebie żadnych skutków prawnych.

Profilowanie danych osobowych, którego będziemy dokonywać polega na przetwarzaniu Twoich danych (również w sposób zautomatyzowany), poprzez wykorzystanie ich do oceny niektórych informacji Tobie, w szczególności do analizy preferencji osobistych i w celu przygotowania dostosowanych do nich ofert naszych usługi i produktów.

Jak długo przechowujemy Twoje dane osobowe?

Twoje dane osobowe, które nam przekazałeś w celu wykonania umowy usług, zamówionych przez Ciebie na www.whiteslow.pl., przetwarzamy do momentu wykonania umowy i dostarczenia produktów oraz po jej wykonaniu w celu wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa księgowego i podatkowego do momentu upływu terminów wynikających z odpowiednich przepisów.
Przechowujemy i przetwarza Twoje dane osobowe dla celów marketingowych przez okres obowiązywania umowy lub do momentu wniesienia przez Ciebie sprzeciwu wobec takiego przetwarzania, w zależności od tego, które z tych zdarzeń wystąpi wcześniej.
Dane osobowe przetwarzane w realizacji programu lojalnościowego, konkursów oraz promocji będziemy przetwarzać przez czas ich trwania i okresie niezbędnym do rozliczeń podatkowych i czas przewidziany przepisami prawa.

Przechowujemy i przetwarzamy Twoje dane również w celach podatkowych i rachunkowych, a okres ich przechowywania wynika z przepisów podatkowych.

Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Formularze kontaktowe

Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika i może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP). Podane przez Ciebie dane w formularzu kontaktowym nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika i są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu kontaktu. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi – w szczególności dotyczy to przekazywania informacji o posiadaczu rejestrowanej domeny do podmiotów będących operatorami domen internetowych.

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

INFORMACJA O DOBROWOLNOŚCI PODANIA DANYCH

W zakresie, w jakim przetwarzanie Pani/Pana danych następuje w celu zawarcia i realizacji umowy z White Slow, podanie przez Panią/Pana danych jest warunkiem zawarcia tej umowy. Podanie danych ma charakter dobrowolny, jednak konsekwencją niepodania tych danych będzie brak możliwości zawarcia i realizacji tej umowy.

INFORMACJA O ZMIANIE CELÓW PRZETWARZANIA DANYCH PRZEZ ADMINISTRATORA

Jeżeli White Slow,  zdecyduje przetwarzać Pani/Pana dane osobowe w celu innym niż cel, w którym dane osobowe zostały zebrane, przed takim dalszym przetwarzaniem poinformujemy Pana/Panią, o tym innym celu oraz udzielimy  wszelkich innych stosownych informacji.

ZGODA

Jeżeli wykorzystanie przez nas Pana/Pani danych nie jest konieczne do wykonania umowy, realizacji obowiązku prawnego lub nie stanowi naszego prawnie uzasadnionego interesu, możemy prosić o wyrażenie zgody na określone cele wykorzystania Państwa danych. Taka zgoda może umożliwiać, np. udostępnienie danych innym podmiotom na potrzeby ich akcji promocyjnych lub automatyczne podjęcie decyzji w oparciu o Państwa dane i na Państwa żądanie albo kontakt telefoniczny/mailowy z Panią/Panem celem przekazywania informacji o przebiegu realizacji umowy. Udzieloną nam zgodę może Pan/Pani w każdej chwili wycofać (nie będzie to wpływać na zgodność z prawem wykorzystania Pana/Pani danych przed cofnięciem takiej zgody). Cofnięcie zgody następuje przez stosowną informację, zgodnie z punktem lit. g pkt 1 rozdziału „Prawo do dostępu i poprawiania danych”  niniejszego dokumentu.

Jeżeli wyrazi Pan/Pani zgodę na wykorzystywanie swoich danych, treść tej zgody będzie określać, w jakim celu będziemy przetwarzać te dane. Zgoda dla przetwarzania Pana/Pani danych będzie stosowana tylko w celach, w których nie znajdą zastosowania inne przesłanki przetwarzania wskazane w p. 1-5 powyżej.

PRAWO DO SKARGI

Jeżeli w Państwa opinii przetwarzanie danych osobowych przez administratora danych, firmę  Isot Mateusz Jocek, ul. Lotnicza 4/5, 20-322 Lublin, NIP: 713 287 38 52, właścicielaWhite Slow, narusza przepisy Rozporządzenia, to przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.